Vind je speculaas ook zo lekker? Met dit recept kun je het zelf maken en dubbel genieten.

speculaasbrokken

Ingrediënten (16 brokken)

  • 300 gr. bloem
  • 9 gr. bakpoeder
  • 175 gr. donkere basterdsuiker
  • 200 gr. ongezouten roomboter
  • 75 ml. melk
  • 5 el. speculaaskruiden (recept)
  • 1/2 tl. zout
  • 1 ei
  • wat extra melk
  • (halve) amandelen ter decoratie

Bereidingswijze

Zeef de bloem boven een beslagkom en voeg het bakpoeder toe, roer alles even door elkaar met de garde. Voeg hierna de suiker, speculaaskruiden en het zout toe en roer alles nogmaals goed door elkaar.

Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en doe deze bij de beslagkom. Giet tenslotte de melk erbij en kneed alles met de hand tot een mooie bal deeg. Verpak de deegbal in vershoudfolie en laat deze ongeveer 12 uur in je koelkast rusten.

Je kan het deeg ook met de keukenmachine bereiden. Voeg alle droge ingrediënten toe in de mengkom en druk een paar keer op 'pulse' om alle droge ingrediënten te mengen. Voeg hierna de klontjes boter toe en laat de keukenmachine draaien tot je een klonterig deeg krijgt.

Voeg hierna de melk toe en draai de keukenmachine tot je een mooi deeg hebt. Haal het uit de mengkom en kneed tot een bal en leg deze verpakt in plastic in de koelkast.

Haal een half uur voordat je de speculaasbrokken gaat maken het deeg uit je koelkast en haal het uit het plastic. Laat het op kamertemperatuur komen terwijl je de oven vast voorverwarmd op 170 graden.

Leg het deeg op een vel bakpapier en sla een beetje plat met je hand. Leg er een tweede vel bakpapier op en rol het goed plat met een deegroller, zorg dat je deegplak niet dikker wordt dan een centimeter en overal even dik is. Haal het bovenste vel bakpapier er af en gooi weg, leg het vel bakpapier met het deeg op je bakplaat.

Klop in een kommetje het ei met één theelepel melk en smeer met een kwastje het eimengsel over het deeg tot deze helemaal is ingesmeerd. Druk de halve (of hele) amandelen in het deeg en smeer nogmaals de hele bovenkant in met het eimengsel. Eventueel kan je met de botte kant van een mes de speculaasplak vast in blokjes verdelen door lichte strepen te trekken.

Bak de speculaas circa 35 minuten in je oven en haal daarna de bakplaat er uit, laat de speculaas eerst op de bakplaat afkoelen. Leg deze daarna op een taartrooster om verder af te koelen en hard te laten worden.